Prozdrowotne właściwości drobiu

Niewątpliwie mięso drobiowe jest wyborem numer jeden w dietach odchudzających, ze względu na najniższą zawartość tłuszczu oraz najniższą kaloryczność. Dietetycy stale podkreślają, iż drób to najlepszy wybór dla osób pragnących stracić kilka kilogramów, bądź utrzymać wymarzoną sylwetkę. Nie tylko walory dietetyczne drobiu należy podkreślić, ponieważ jest to mięso lekkostrawne, a jednocześnie pełne wartości odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, niezbędne w zrównoważonej diecie zarówno dzieci, osób dorosłych, jak i seniorów. Zawartość białka w mięsie drobiowym waha się w granicach 18-25% w zależności od rodzaju mięsa oraz rasy zwierzęcia. Mięso drobiowe zawiera zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D, dużą zawartość żelaza, a należy pamiętać, że żelazo pochodzenia odzwierzęcego jest znacznie lepiej przyswajane i tolerowane przez organizm niż żelazo pochodzenia roślinnego. Drób ma w swym składzie także inne cenne mikroelementy jak cynk, mangan, miedź oraz dobroczynne substancje bioaktywne jak tauryna (działanie przeciwmiażdżycowe, podnosi sprawność intelektualną), karnozyna (spowalnia procesy starzenia komórek, przyspiesza regenerację mięśni, zmniejsza powstawanie zakwasów), glutation (właściwości przeciwutleniające), koenzym Q10 (właściwości przeciwutleniające, walka ze „złym” cholesterolem), czy kreatyna (dodaje energii mięśniom), które mają dla organizmu prozdrowotne właściwości, wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób oraz przeciwstarzeniowo. Nic zatem dziwnego, że drób jest mięsem zalecanym przez lekarzy i dietetyków zarówno dla osób aktywnych fizycznie w sile wieku, jak i dla dzieci i osób w podeszłym wieku, ze względu na swoją zawartość składników odżywczych, witamin, makro i mikroelementów oraz substancji bioaktywnych.

Udostępnij:

Twitter
Facebook
Email
WhatsApp